Kedves olvasók!

 

Ezt a kis blogot átköltöztettük, egy számunkra több lehetőséggel rendelkező tárhelyre.

Új Cím: http://mu-hely.blogspot.com/

Rákattintva olvashatjátok a legfrissebb Mű-Hely eseményeket.

 

Üdv, Stáb.

 

 

Szerző: Ballator  2011.01.10. 15:38 Szólj hozzá!

Szenteste előtt két nappal egy családias, barátságos Karácsonyi összejövetelt tervezünk, ahol zenélni fog mindenki, aki ráér és van hozzá kedve. Ismét lesz Hang Drum Klub, illetve meghallgathatjuk a Canarro zenekar sírós-vigadós tangódixi koncertjét is. Utána pedig a szabad zenélés, közös örömködés, ameddig bírjuk. Hozz sütit meg hangszert!


 

 

 

 

 

 

 

 

A Canarro zenekar egy spontán örömzenélés során alakult; elkezdtek együtt játszani, azt' úgy maradtak...

"Kezdetben csak duóként müködő harmonika és hegedű hangszerekből álló közös zenei-önmulattatásainkat akkor neveztük el Canarronak, amikor is valaki megkérdezte hogy mi a formációnk neve."

A zenekar honlapján komplett kisregényt olvashattok a zenekar zenéjéről, a zenekar születéséről.

 

FIGYELEM ! DECEMBER 28-ÁN NEM LESZ MŰ-HELY SZERDA !


Aki az ünnepek alatt sem bír otthon maradni, annak ajánljuk a Tajtékos programokat:
-27-én FORGÓ a Könyvtár klubban
-28-án APNOÉ szintén a Könyvtárban
-január 4-én CASPIAN HAT DANCE ugyanott

valamint a Monkey Business programjait:
-27-én és január 5-én is DIRTY KALEIDOSCOPE, rock'n'roll klub a Roham bárban
-28-án kedden DOROTA + POP IVAN szintén a Rohamban
-MARATONI SZILVESZTER ugyanitt: december 29-tól január 2-ig non-stop
 

2011. januári program előzetes:

5-én Iparkutya & Kalapkabát
12-én Kampec Dolores
19-én Makám & Kolinda
26-án Pop Ivan

Szerző: Ballator  2010.12.18. 15:50 Szólj hozzá!

Az Õškestar Zenekar 2004-ben született a magyarországi déli-szláv rezervátum területén, Dusnokon. Itt több száz éve rácok élnek, így a zenekarnak nem kellet feltalálnia önmagát, az iránytű jól behatárolhatóan a Balkán felé mutatott. Teljes egészében a balkáni szláv népek zenéjéből építkezik a társulat, ezt ötvözve az otthonról hozott eredeti forrásokkal. A születés utáni első évben csak dusnoki fiatalok alkották a zenekart. Ez idővel változott, a mai felállás mondható az igazinak és erősnek. Zenéjük segítségével beutazhatjuk a Balkánt a Duna-deltától a mai Magyarország déli határáig, majd minden délszláv nemzetiséget érintve. Ebből táplálkozik az Õškestar, meg abból a barátságból, ami összeköti az itt lakó népeket 1000 éve!

 

Buzás Gabriella – ének,

Légrádi Gábor – klarinét, szaxofon, Akai EWI,

Nagy Gergely – klarinét, szaxofon, Akai EWI,

Lesták Márton – billentyű,

Marcsányi Gábor – basszusgitár,

Varga Merse – derbuka,

Baráth Béla - dob

 

 

 

 

 

A koncert előtt pedig az előtérben a brit HARRY J P YEATS játszik nekünk.

A Chill-ben pedig, mint mindig, most is HANG DRUM KLUB!

Szerző: Ballator  2010.12.10. 22:30 Szólj hozzá!

"Hogy mi lesz egy ex metál gitáros egy freejazz bőgős és egy népzenész találkozásából? Ez egyáltalán nem derül ki a zenekar játékából, ám a kortárs lengyel irodalom hatása egyértelmű. Szabad hullámtördelés, szűretlen háttérzajokkal."

A Dorota az utóbbi idők egyik legígéretesebb új formációja. A legkülönbözőbb zenei világokból érkező zenészek rövid úton rátaláltak saját, egyedi hangjukra, ami egy karakteres, semmivel nem összetéveszthető zenei világot képvisel. Egészen szélsőséges műfajok stíluselemei, rengeteg féle hatás érződik zenéjükön (pl. jazz, rock, indie, surf, dub, sanzon, stb), de a végeredmény egy besorolhatatlan műfajú, szép és izgalmas "dorotazene".

 

A mostani koncert igazi kuriózumnak ígérkezik a zenekar számára is, amolyan kísérleti produkcióra számíthatunk. A trió vendége lesz T.Bali, aki különböző tárgyakra szerelt szenzorok segítségével és egyéb hangszerekkel keltett hangokkal fogja megspékelni a főleg improvizációra épülő zenét. Aki ismeri T.Balit az sejtheti, hogy milyen izgalmakra számíthat, hiszen tudhatja, hogy ő akár egy vastag fedeles könyvre szerelt kütyüvel is képes hosszas zenei folyamatokat alkotni. Aki meg még nem ismeri, az most jól megismerheti Dorotástúl.

Addig is hallgathattok Dorotát a zenekar májszpészén! Meg nézhettek róluk videókat itt meg itt.

Somló Dávid - gitár, melodika, ének, kalapács, Makkai Dániel - basszusgitár, nagybőgő, házisíp, ének, vakolókanál, Porteleki Áron - dob, brácsa, ének, csavarok, metszőolló, Temesvári Balázs - kütyük, gitár, lámpabúra, nagykönyv, hanggyár

A koncert előtt David Yengibarjan harmonikál, utána pedig szokás szerint jammelés kifulladásig. A koncert ingyenesen látogatható, de ha teheted kérjük támogasd munkánkat és vásárolj támogatói jegyet!

Szerző: Ballator  2010.12.02. 16:50 Szólj hozzá!

„Mivel a Hammond egy nehéz hangszer, zenekart alapítottunk a szállítására."
                                                                                                                         (Premecz Mátyás) 

A Kéknyúl zenekar az országban egyedül álló felállásban játszik szórakoztatónak mondott orgonás jazz-funk-bluest. Ebben a felállásban a vezető szerep mellett a basszus szólam is a Hammond orgonára hárul, ami mellett ezen az estén dob és gitár játssza a dalt. A műsor javát saját dalok alkotják, amit a nagy öregek iránti tiszteletből néhány klasszikus darab feldolgozása tesz teljessé. A zenekar gyakran játszik nagyzenekari felállásban is, fúvóskarral kiegészülve, de ezen az estén trióban lépnek színpadra. A zenakar első lemeze az S-10 kiadó gondozásában jelent meg, de hamarosan jön a második album is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premecz Mátyás – Hammond orgona, Zádor Tamás - gitár, Badics Márk – dob

Itt találjátok Jávorszki Béla Szilárd kimerítő alaposságú interjúját a zenekarvezető Premecz Matyival. A jútúbon meg  van egy csomó Kényúl videó, például itt, meg itt, meg itt is.

Belépő: támogatói jegy (általad felajánlott összeggel). A Chill teremben a koncert után Hang Drum Klub és Free Jam kifulladáig !

Szerző: Ballator  2010.11.26. 16:45 Szólj hozzá!


Rutkai Bori és nemrég ismét megújult tagságú csapata, fölvértezve új energiákkal, kevésbé édes-búsan, viszont mégtöbb bugi-vugis lendülettel.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A MűHely-béli koncsertónak semmi köze nem lesz a depesmódhoz, csak a primér vonzalom és a frizurák vannak szem előtt.

Rutkai Bori – ének, szövegek, Dudás Zsombor – dob, Mizsei Zoltán – billentyű, Németh Csaba – ütőhangszerek, Szerető Dániel – basszusgitár, Szesztay Dávid - gitár

A koncert után lekvár periódus, a helyzetből fakadóan.

Íme egy szösszenet még a régi tagsággal, itt pedig a specko web.

Szerző: Ballator  2010.11.22. 02:08 Szólj hozzá!

Szesztay Dávid, aki az elmúlt években több színházi előadás (Pont Műhely) és film ( Pater Sparrow: 1 ) zenéjét szerezte, emellett számos zenekarban működik közre különféle hangszereken ( Santa Diver, Specko Jedno, Budbudas, Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát ) még bő három évvel ezelőtt, trióként hívta életre a Dav formációt. Azóta kísérletezett a quartet-, majd a háromtagú fúvósszekcióval kibővített sextett felállással is. Ezzel a nagyzenekari formációval készítette el Point of View című lemez anyagát, amit a Hunnia/EMI jelentetett meg 2010-ben. Repertoárjukban kizárólag saját szerzemények találhatók, melyek alapvetően lendületes, rockos hangvételű dalok, de erős jazz-es és némi világzenei hatásokról is árulkodnak. A zenekar rendszeresen koncertezik trióként, illetve a fúvósokkal megspékelt verzióban is. Ezen az estén az eredeti, három tagból álló zenekart hallhatjuk élőben. Igazi XXI. századi nagyvárosi rodeó.

 

 

 

 

 

 Szesztay Dávid
- gitár, ének               
Szerető Dani - basszusgitár                Németh Csabi - dob

Hallgass Dav-ot a májszpészen ! Nézz videókat itt meg itt !

Koncertkezdés 9-kor, élő zene már 8-tól ! A koncert után Szabad Zene, hozz hangszert !

A koncert ingyenes, de ha teheted, támogatói jegy vásárlásával kérjük támogasd a Mű-Hely programok megvalósulását !

 

Szerző: Ballator  2010.11.12. 16:09 Szólj hozzá!

 

Az Ek-tar indiai szó; annyit jelent: egy-húr. A zenekar 2002 ősze óta koncertező, kortárs, improvizatív kamarazenét játszó formáció. Kompozíciókat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálják, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Benkő Róbert
– nagybőgő, Kardos Dániel – gitár, Szőke Szabolcs – gadulka, Tóth Evelin – ének,
Sárvári Kovács Zsolt – dob, Váczi Dániel – szaxofon

 
Az Ektar koncert után lesz még egy kis meglepetés is !! Egy újabb világjáró utcazenész csapatot láthatunk vendégül, méghozzá a soknemzetiségű San Borondon Cyclo Fanfaria-t.

 

 

 

 

 

 

 

 
A banda sokféle zenét játszik, orosztól a dél-olaszig, klezmer, cigány, szlovák, macedón, szerb., megami.. A közös nevező mindenesetre a lábalávolóság.
A srácok amúgy mindig biciklivel közlekednek, most például Rhodoszról indultak el így... Egy jó ideje Magyarországot járják - játszottak Verőcén, Nagymaroson, a békéscsabai kolbászfesztiválon, a kiscelli múzeumban. A budapesti Szimplában h
áromnegyed kilenckor kezdtek, mindössze kétszer volt öt-öt perces szünet - de az egyikük addig is nyomott valami saját, dél-olasz zenét - aztán hajnali fél négyig nyomták megállás nélkül. Amikor is jöttek a biztonsági őrök, hogy mostmár hagyják abba, mert az emberek addig nem hajlandók elindulni, amíg ők még játszanak.

Az Ektar előtt pedig DAVID YENGIBARJAN játszik harmonikán, este 8-tól.

Belépés szokás szerint támogatói jeggyel - ha teheted, általad felajánlott összeggel segítheted munkánkat. Ha nincs ilyesmire pénzed, akkor meg bejössz ingyen. A lényeg, hogy mindenki örüljön.

Szerző: Ballator  2010.11.06. 21:07 Szólj hozzá!

A mára meghirdetett Dorota & T.Bali koncert sajnos technikai okok miatt elmarad! Pótlása hamarosan!! Helyette Hang Drum Klub lesz.

A hang nevű hangszer egy igen meditatív és különleges élményt nyújtó kellemes eszköz.

Pável Norbi, aki ezzel a különös kütyüvel Jean Michael Jarre-ral is fellépett, most többedmagával minket is meg fog örvendeztetni két összefordított Wok tálra emlékeztető, UFO hangú hangszerével. Ami egyébként egy viszonylag új hangszer, hiszen csak idén ünnepelte 10. születésnapját; 2000-ben készült el első változata, Svájcban.

Szóval Norbi és barátai zenélnek nekünk, aztán abból alakul ki a jól megszokott Mű-Hely jam.

Ezt olvassátok el:

http://www.unitmagazin.hu/index.php?id=278

Szerző: Ballator  2010.10.26. 16:47 1 komment

A Fókatelep zenekar 2007-ben alakult Korai Öröm tagok rendszeres jam session-jei alapján. Oláh Annamária énekesnő csatlakozásával a kezdeti, instrumentális darabok fokozatosan nyerték el mostani dalformájukat, s a zenekar improvizálós, belassult, ambient-sátras („fókatelep”) szabadcsapatból markáns, pszichedelikus folk-rock együttessé alakult. A kezdeti kis klubkoncertek után a zenekarnak egyre nagyobb, rangosabb helyszíneken nyílt módja a bizonyításra. Így többek között sikeres koncertet adott több vidéki nagyvárosban, vagy pl. a Szépművészeti Múzeum Hundertwasser kiállításának zárónapján is.

A Zene Ünnepére meghirdetett pályázat nyerteséként meghívást kapott Brüsszelbe, a koncert a 2010-re szervezett nagyobb európai turné egyik állomása lesz.

Októberben német-svéd-dán turnét bonyolított le, amely keretében nemcsak koncertezett, de workshopokat is adot több európai városban a népzene és a modern zene kapcsolatáról.


 

Első lemezén a zenekar elsősorban a magyar, de olykor bolgár, francia, vagy akár indiai nép-és műdalok világába kalauzol minket, energikusan, rockosan előadott zenei formákkal kísérve. A Fókatelep, bár zeneileg több, látszólag egymástól távol álló stílusból is merít, (népdal, sanzon, metál, elektronika) egyik mellett sem kötelezi el magát, inkább ezek sajátos keveréke alakítja, határozza meg a sajátos „fóka- soundot”. Így pl. hallhatunk indiaias „raga-rockot” (Yallah Yallah), lassan hömpölygő, doomosan súlyos „zongora-metált” (Szállj el), a Szomorú Vasárnap feldolgozásával pedig egy igazán magyaros, trip-hop elemeket is használó dal született: hiszen szövegben, hangulatban mi más is képviselhetné jobban e műfaj magyar változatát, mint Seress Rezső világszerte ismert klasszikusa? Az ethno-folk érzést Annamari szárnyaló éneke mellett tovább erősíti Nikola Parov vendégszereplése is, aki több dalban játszik tradicionális fúvós hangszereken, ill. hegedűn.

Szerző: Ballator  2010.10.23. 16:59 Szólj hozzá! · 1 trackback

Kiss Erzsi mintegy tíz éven keresztül dolgozott a kiemelkedő színházi- és filmrendező Jeles Andrással. Közös munkáikban formálódott és alakult ki a későbbiekben csak a zenekarra jellemző, másoktól karakteresen megkülönböztethető, a szabad asszociációkkal és sok érzelemmel átitatott szövegtelen énekszöveg, a „kisserzsinyelv”.

A találkozás a színházzal meghatározó élménynek bizonyult: ekkor kezdte ötleteit és dallamtémáit gyűjteni, első többszólamú szerzeményeit megkomponálni. Az Egy Kiss Erzsi Zene nem imitálja a világ egyetlen létező népének tradicionális zenéjét sem, mégis a hatások tetten érhetőek Afrikától Alaszkáig, az arab világtól a bluesig. Ez az élmény hosszú távú inspirációvá vált Kiss Erzsi számára, aki végül létrehozta saját együttesét.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az együttes változatos zeneisége a népiestől akár a drum and bass-en át, a sötétebb balladisztikus meséken keresztül a napsugaras francia sanzonok világáig ér, vagy akár a rockosabb '70-es éveket is jelenti. Egyedi, virtuális világzene.

A zenekart 1996-ban Kiss Erzsi és Hajnóczy Csaba alapította. A kezdetekben túlnyomórészt énekes témákra épülő szerzemények idővel egyensúlyba kerültek a hangszeres ötletekkel, bár továbbra is születtek, születnek dalok acapella is.
Klasszikus értelemben nem A NYELV illetve nem csak a nyelv az 'üzenetet' hordozó. A játékosság, a zenei ötletek, a humor nagyobb hangsúlyt kap, mint általában. A 'virtuális világzene' egyszerű örömzenélést takar; szabad asszociációk, sok-sok érzelem, táncos groove-ok, ritmusok.

A zenekar eddig négy albumot (Egy Kiss Erzsi Zene 1998, Deladela 2001, Röné álma 2004, Kinono 2006) jelentetett meg szerzői kiadásban. A mostani koncertjük apropója új lemezük, az 'Ugató' megjelenése.

Kiss Erzsi - ének, Szandtner Anna - ének, Farkas Zoltán (volt), Bujdosó János (van) – gitár, Vajdovich Árpád - basszusgitár, Németh Csaba – dob
 

A koncert után jamjam, ameddig bírjuk.

Szerző: Ballator  2010.10.14. 13:37 Szólj hozzá!

Az amszterdami utcazenészek világjáró csapata óriási bulit csinál, bárhol is fordul meg! Bejárták már a fél világot, játszottak utcasarkon, kávézóban, foglaltházban, hegytetőn, plázában és fesztivál-nagyszínpadon. Akárhol is játszanak, az biztos, hogy perceken belül mindenki táncra perdül. A holland, angol, német, olasz, magyar, román, spanyol és még ki tudja hány nyelven előadott számok felsorolhatatlan mennyiségű forrásból érkező muszikák; eljátszanak szinte minden zenét, ami utazásaik során rájuk ragad a különböző országokban. Vannak tradicionális cigány nótáik, némi klezmer, mindenféle népek esküvői muzsikáival és még számtalan egyéb vidámabbnál vidámabb zenével fűszerezve. Hangszereik is sokfélék; hegedűtől és gitártól kezdve a kannán és afrikai dum-dum-on keresztül a mandolinig és a dél-amerikai quenáig mindenfélét használnak – és természetesen országról országra járva bővül nem csak a zenei repertoárjuk, hanem a hangszerparkjuk is.A mai este azért is lesz különleges, mert a zenekar a Dürer kert szerdai táncházának zenészeivel, a  gyimesi és moldvai csángó népzenét játszó Szigony zenekarral közösen ad koncertet! Szóval fergeteges táncmulatság ígérkezik!

 

Koncertkezdés fél 9-kor, a koncert után FREE JAM kifulladásig!

A koncert előtt már fél 8-tól élőzene a fedett udvaron!

A belépő ezúttal négyszáz forint.

A Caspian-nak van saját honlapja. Meg vannak zenéik a myspace-ükön is.

Meg van egy rakás videó róluk, például itt, itt, meg itt is.

 

 

 

 

Szerző: Ballator  2010.10.07. 19:39 Szólj hozzá! · 1 trackback

 A Csá, Misiből és a Vodkuból ismert zenészek triója. Dalok akusztikus gitárra, hegedűre és énekre. Az akusztikus minimál-reneszánsz trió igazi zenei különlegesség, a formáció könnyeden ötvözi a tradicionális és modern zenei motívumokat. A zenekar vendége a gitároslegenda, Cziránku Sándor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncertkezdés fél 9-kor, a helyszín ezúttal a "Chill", a bejáratnál rögtön balra. A koncert után FREE JAM, ezúttal csak 23 óráig, egy másik rendezvény miatt

Nézegesd a Kiende saját honlapját ! Hallgasd őket a májszpészen

A koncert ingyenes, de ha teheted, támogatói jegy vásárlásával kérjük támogasd a Mű-Hely programok megvalósulását!

Szerző: Ballator  2010.10.06. 00:36 Szólj hozzá!

 

A Monoton Famili egy, a Tilos Rádió munkatársaiból alakult élőzene-kar.
 
Homoki Péter, aki egyébként az Úzgin Űver gitáros-zeneszerzője, emellett a Tilos stúdiósa, és Tóth Szabi, a rádió indiai műsorának készítője keltették életre ezt a tabla és szitár alapú zenét. A zenekar idén nyáron, Taliándörögdön egy több naposra sikeredett spontán együtt zenélésből született, ahol is a srácok annyira egymásra hangolódtak zeneileg, hogy úgy döntöttek életben tartják az ad hoc formációt.
 
 
 
Jó hangulatú, de elmélyült zenére számíthatunk olyan emberektől, akik mögött
sok-sokévnyi tapasztalat van zeneileg, és az értékközvetítéshez is óriási szellemi felkészültséggel rendelkeznek. Akusztikus örömzene ez, melynek gyökerei Ázsia sok országába (India, Irán, Törökország, Mongólia) nyúlnak vissza.

 

 

 

Fügedi László - saz, Homoki Péter - gitár, derbuka, kanna, Mótyán Tibor - tabla, Tóth Szabolcs - szitár
 
A rendezvény ingyenes, de általad gondolt összegért vásárolhatsz támogatói köveket, amik mosolyognak. Ezzel segítheted kedvenc szerdai sorozatod megvalósulását, amely segítségre nagy szükségünk is van!
 
Fél 8-tól élőzene a fedett udvaron. Koncertkezdés: 9-kor, a kisteremben. A koncert után FREE JAM kifulladásig!

 

Szerző: Ballator  2010.09.26. 10:45 Szólj hozzá!

Címkék: mű hely

A Szűkített kvartettben a Club Era hegedűse és dobosa játszik egy csellóval kiegészülve. Ez az elmélyülten szenvedélyes muzsika magyar népzenei gyökerekből táplálkozik, fő jellemvonása az adott pillanatban a színpadon megszólaló, szabad improvizáció.

A szenvedélyességet itt komolyan kell venni, ugyanis a hegedű virtuóz Bakai Marci olyan részvéttel viseltetik minden népek zenéje és saját játéka iránt, hogy miközben muzsikál  mindenki figyelmét leköti. Ezt már több ízben a Dresch Quartet vendégeként is bizonyította.

 

Szerző: Ballator  2010.09.16. 18:53 Szólj hozzá!

Rockos hangvételű, groove-os, építkezős űrzene gitárokkal, samplerrel, szintivel. Jelen alkalommal ráadásul egy fantasztikus hegedűssel, Lantos Zoltánnal kiegészülve, aki legnagyobb megtiszteltetésünkre a Mű-Hely estek egyik házigazdája szeptemberben!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letölthető zenék, további infók a zenekar honlapján!

Szerző: Ballator  2010.09.10. 18:11 Szólj hozzá!

 
"Istvánnal a MEDIAWAVE Fesztiválon ismerkedtem meg 1993-ban. Mindketten saját zenekarunkkal léptünk fel, majd utána röviden játszottunk együtt is. Szerencsére az elmúlt években sem szakadt meg a kapcsolatunk, bár az újabb közös koncertre egészen 2008-ig kellett várni.

Számomra István azzal a szellemiséggel közelíti meg a zenét, amely engem leginkább foglalkoztat. A „szabad zenét” ugyanúgy értelmezi, ahogy az bennem is rezonál: van benne szenvedély, energia és szívből jön. Szerzeményei és kifejezési szabadsága együtt vezetnek el egy kompromisszummentes és érzékeny élményhez.

Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy vele és a kollektívával dolgozhattam, amelyik olyan kreatív alkotótársunk volt." (Lewis Jordan)

 

Grencsó István (1956) szaxofonos és fuvolista a magyar avantgard jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert.

 


1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Emellett játszik a Kampec Doloresszel, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó, MC Busa rappelésével is tarkított Budbudas-nak. Az utóbbi időben többször is fellépett a marokkói gyökerű Gnawa Trióval, illetve saját neobeat együttesével, az AMA-val, valamint együttműködött a noise rockot játszó Pozvakowski zenekarral.

Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. „Mindig szeretek valami izgalmasat keresni” – vallja magáról. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet.

„Mint világszerte fellépő és felvételeket készítő zenész, költő, színész és drámaíró, azért játszom, hogy hidakat építsek. Mindig is az improvizáció különféle kreatív felépítményei foglalkoztattak, ennek megfelelően számtalan művészeti ág alkotójával dolgoztam együtt, köztük táncosokkal, költőkkel, színészekkel és zenészekkel.
San Francisco-ban születtem és Chicago-ban nőttem fel ... együtt a blues-zal ... kreatív zenészek mellé szegődve, a társadalmi előrehaladás szolgálatában.
Zenész pályafutásom Kaliforniában indult útjának, ahol azzal a Charles Tyler alt- és baritonszaxofonossal játszottam együtt, aki Albert Aylerrel készített lemezfelvételeket, és aki mind szemléletében, mind játékában továbbvitte az örökül kapott szellemiséget. Ez a tapasztalat megerősített abban, amit a zenével kezdeni akartam, és végső soron arra bátorított, hogy elindítsam a saját zenekaromat. Ezzel útjára indult George Sams trombitással való együttműködésem, melyből végül létrejött a United Front, Mark Izu bőgőssel és Anthony Brown dobossal. Ezzel a felállással sokat turnéztunk Európában és számtalan felvételt is készítettünk.

Az évek során többek között olyan kivételes tehetségű zenészekkel játszottam együtt, mint Anthony Braxton, Lisle Ellis, Danny Glover, Q.R. Hand, Genny Lim, Devorah Major, Sachiko Nakamura, James Newton, Donald Robinson, Ntozake Shange, Cecil Taylor, sokan közülük szerepeltek a Music at Large sorozatomban.
Az érdeklődésem továbbra is az olyan előadókkal történő találkozásra és közös munkára összpontosul, akik kifejezésmódjuk tárházának legmélyére hatolnak, tiszteletben tartják a hagyományt és közben választ keresnek a jelen sürgető kérdéseire.” (Lewis Jordan)

A 2009-ben a BMC gondozásában megjelent "Szőttes fekete-fehérben" c. lemezük után most újabb közös stúdióanyagon dolgoznak, ennek munkálataira érkezett Jordan ismét Budapestre. És ha már itt van, adnak egy fergetegesnek ígérkező szabad zenei koncertet is együtt.

Kezdés szokás szerint fél 9-kor, a koncert után FREE JAM!

Ez a koncert is ingyenes, de a kapuban továbbra is üzemel a becsületkassza - ha teheted, kérjük támogasd a Mű-Hely programok megvalósulását!

Szerző: Ballator  2010.09.03. 18:10 Szólj hozzá!

A Pulcinella négy fiatal zenésze a kortárs francia jazz karakteres, egyedi hangú képviselői. De ahogy nevük is mutatja, egyben a commedia dell’arte paprikajancsijai is ők: produkciójukban a humor és a zenés színház elemei is jelentős hangsúlyt kapnak.

 
"A Pulcinellát 2007-ben láttam először a perpignani Jazzèbre Fesztiválon Franciaországban és rögtön beleszerettem a zenéjükbe. Muzsikájuk egyrészt kortárs jazz, abból a fajtából és megközelítésből, amit nagyon szeretek, másrészt groteszk, commedia dell’arte mozgáselemekkel tarkított zenés színház. Fontos, szimpatikus jellemzője a Pulcinella-jelenségnek, hogy a humor sosem teszi komolytalanná a produkciót, a fiatal muzsikusok a zenei minőségből egy jottányit sem engednek."

(Hartyándi Jenő, bmcrecords.hu)

A csapat 2009-ben a magyar Dzsindzsa formációval koncertezett, és közösen készítettek is egy lemezt (Panther's Play, BMC cd 167) - a mostani  alkalommal pedig ismét francia-magyar ko-produkció várható; a Pulcinella vendége a Dzsindzsa szólistája, Weisz Gábor lesz.

 

 

Ferdinand DOUMERC - alt- és tenorszaxofon, fuvola, Florian DEMONSANT - harmonika, Jean–Marc SERPIN – bőgő, Frédéric CAVALLIN – dob, WEISZ Gábor - tenor-, szoprán- és bariton-szaxofon


Kezdés szokás zserint fél 9-kor, a koncert után FREE JAM !

Ez a koncert is ingyenes, de a kapuban továbbra is üzemel a becsületkassza - ha teheted, kérjük támogasd a Mű-Hely Szerda megvalósulását!

Szerző: Ballator  2010.08.26. 17:54 Szólj hozzá!

A gyarapodó Santa család visszatér! Megszületett Luca és Dávid második gyermeke, Szesztay Zorka, így most már ő is édesanyja hasfalán kívülről hallgathatja szülei muzsikálását!
Szeptember elsején viszont végre mi is ismét élőben hallhatjuk az utóbbi évek egy legizgalmasabb zenéjét játszó budapesti formációt, hiszen fél éves szülészszabadságolás után ismét színpadra állnak!


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zenekar visszatérése azért is különleges alkalom lesz, mivel a Mű-Hely Szerda sorozat szokásához híven ők is vendégzenésszel lépnek színpadra, méghozzá nem is akárkivel - LANTOS ZOLTÁN fogja húzni Luca mellett a másik hegedűt.

Kézdy Luca - hegedű, Szesztay Dávid - basszusgitár, Halmos András - dob, Lantos Zoltán - hegedű

Kezdés fél 9-kor, a koncert után pedig szokás szerint FREE JAM kifulladásig, ezúttal ismét a Pszichomasszázs vezetésével!


A koncert ingyenes, de a kapuban becsületkassza működik - ha teheted, lehetőségeid szerint kérjük támogasd a Mű-Hely Estek létrejöttét!


Hallgass Santát itt! Nézz meg egy csomó videót itt!

Szerző: Ballator  2010.08.26. 17:12 Szólj hozzá!

Nemes Levente lehetne egy elvadult figura, aki önmaga Viszockijja, de megtalálta magában azt a csatornát amiben az őserőt áramoltatni képes... Na jó, ez kicsit ezó-duma így, de az biztos, hogy ha Levente kiáll a 12 húros gitárjával, és énekel, a régi versek s népdalok megszállják őt, és ő csak médiuma azoknak a régi érzéseknek amik a dalokat szülik.

Most nagyon benne van, ki sem mozdult a stúdióból, nemsokára tokba kerül a lemeze, de most meg kell őt hallgatni a színpadon.

Itt Hallgassatok tőle zenét:

http://tajtekos.hu/nemes-levente

Ha a szép snitteket nézitek, már megjelenés előtt hallhatjátok József Attila szép versét megzenésítve.
 

 

Utána pedig egy igen egzotikus csapatot sikerült beszerveznünk, illetve ők találtak meg minket: 

 

ISMAIL LANGA GROUP:

  Radzsasztán egyik leghíresebb hagyományos zenész közösségéhezhez, a Langákhoz tartozó előadóművészek. Dallamaik változatlanul őrzik ősrégi zenénei tradíciójuknak a tisztaságát. Elődeik ugyancsak, mint professzionális zenészek, királyi családoknak, esküvők- , születési ünnepek alkalmával, illetve egyéb rendezvényeken léptek fel.

  Az Ismail Langa csoport tökéletes zenei harmóniában mutatja be a radzsasztáni énekek tekervényes dallamait a "szindhi szárangi" hipnotizáló hangjával aláfestve, valamint a "dholak" vad ritmusának a kiséretében. Az együttes tagjai mind kiváló művészek. Indián belül és világszerte számos fesztiválon vettek részt, méltó képviselői India lenyűgözően gazdag zenei hagyományának. Most együtt leszünk velük:

  

Ingyenes, gyertek meg minden!

Szerző: Ballator  2010.07.29. 13:04 Szólj hozzá!

Címkék: világzene dürer kert mű hely

 Kobza Vajk a magyarországi orientális zene rock&rollere, mindenkivel sikerül összehozni, bárkihez alkalmazni tudja a Törökországban tanult tapasztalatait. Játszott itt a Mű-Hely estéken már Dresch Mihállyal, Uzgin Űverrel, és az egyiptomi Ajman Naobrukkal.

Német barátja a jóképű Thomas Gundermann marokkói dudán játszik, aminek olyan ereje van, hogy amint megszólal a hangszer, egy csomó dolgot elkezdünk másképp gondolni.

 

http://tajtekos.hu/kobza-vajk-group

Szerző: Ballator  2010.07.28. 20:35 Szólj hozzá!

Címkék: világzene dürer kert

 A Kampec Dolores méltatlanul elfeledett zenekar.

Pedig pont olyan jó és szép mint eddig, akárhány koncertet szervezünk nekik mindig a legmagasabb színvonalon játszanak, és ami külön nagy erényük, hogy gyönyörű világuk van, amely világ befogadó és amely világban élni lehet.

Élni lehet a lírában, Kenderesi Gabi énekhangjában, a zenekar atmoszférájában. 

Legutóbb David Yengibariant fogadták be, most pedig Szőke Szabolcsot.

Ő a gadulka magyarországi mestere. Ezt a varázslatos hangszert kevesebben ismerik mint ismerhetnék.

Hangja leginkább a fegyelmezett szenvedély idézi meg, keleties hangú bolgár hangszer. 

Szőke Szabolcs nem csak hangszervirtuóz, festő látványtervező, és a legjobb helyeken zenélt a Kolindában, Makámban, számtalan Stúdió-K-s darabhoz írt zenét, és nagyon-nagyon sokáig lehetne sorolni.

A Kampec Dolores szlogenje: "Úgy futok, hogy utolérj". Ehhez a gondolatkörhöz csatlakozik most a mester. Csodát ígér az este.

 

Szerző: Ballator  2010.07.28. 20:05 Szólj hozzá!

Címkék: világzene dürer kert kampec dolores szőke szabolcs mű hely

A Kardos Négyes a számtalan más zenekarban kísérőzenészként játszó Kardos Dani saját zenei elképzeléseit megvalósító formáció. Nagyfokú kreativitás és műfaji nyitottság jellemzi zenéjüket, amelyben a popularitás és a zenei igényesség párosul a jazzre jellemző játékossággal, kísérletezéssel. Repertoárjukban találunk a filmzenék hangulatát idéző darabokat is, de alapvetően jazz-es felfogású, jellemzően páratlan ritmusú kompozícióiban erős népzenei-, elsősorban délszláv és klezmer, valamint indiai-, és flamenco hatások is érződnek.
A négyes zenészei nem mellesleg  majdnem mind a legrégebbi Mű-Helyes arcok közül valók, akik gyakorlatilag az Almássy téri Mű-Helyben kezdtek el zenekarban játszani.

Kardos Dani 33. születésnapja alkalmából készült, a Sirályban rögzített koncertlemezt az EMI-Hunnia jelentette meg 2009 végén. Az idei filmszemlén Balogh Rudolffal közösen pedig megnyerte a legjobb eredeti filmzene szerzéséért járó díjat, a Vespa című film zenéjéért.

A zenekar élő fellépésein gyakran vendégzenészek egészítik ki az alap quartet felállást. Több ízben vendégük volt már: Dresch Mihály, Szalóki Ági, Váczi Eszter, Weisz Gábor, Mester Dániel, Vázsonyi János, Ágoston Béla és sokan mások. A zenekar összetétele az évek során folyamatosan változott, most ismét (régi-)új ritmusszekcióval, valamint David Yengibarjan vendégszereplésével hallhatjuk őket élőben.

David Yengibarjan – harmonika
Kardos Dániel
– gitár
Ülkei Dávid – szaxofon
Hock Ernő – basszus
G.Szabó Hunor  – dob

A koncert után, mint mindig Szabad Zene - Free Jam kifulladásig!
Koncertkezdés: 20h30, a belépés ingyenes.

 

 

Szerző: Ballator  2010.07.23. 15:18 Szólj hozzá!

A Mű-Hely estek egyik fontos momentuma a Psziché masszírozása szerdánként.

A történet megint az Almássy téri Mű-Helybe nyúlik vissza; amolyan nyílt próba-képpen kezdtek el zenélni igen neves zenészek a koncertek után és persze mindig beszálltak az ott levő barátok, vagy akik bárkik is voltak, de épp ott voltak és beszálltak. Aztán a következő héten az új haverok haverjai is eljöttek és azok is beszálltak. Úgyhogy szólt a zene folyton. Estétől reggelig. Számos zenekar alakult itt meg, és számos zenész ismerte meg egymást. Többek között a Pszichomasszázs zenészei is itt boronálódtak össze, hogy aztán a klub egyik házigazda zenekaraként játszanak hétről hétre.
Az alapfelállás olyan ismert emberekből áll, akik tényleg arra születtek, hogy együtt zenéljenek:


Vajdovich Árpád
: Kampec Dolores, Detti Picasso, Kiss Erzsi Zene és még számos nagyon jó zenekar basszerosa, bőgőse. Lelkesen zenélő, mosolygós arcát nézni és kifinomult játékát hallani is nagyon jó.

Kardos Dani: A belváros kikerülhetetlen figurája, akit nem is akarunk kerülni. A pop-produkciókon át a klasszikus indiai zenéig csak jó ízléssel zenél. Tin Tin Quartett, Ektár, Kardos Négyes, stb stb, sokáig sorolhatnánk, hogy hol gitározik. 

Bakai Marci: A Club Era prímása, innen fedeszte fel a Kaukázus is, játszik a Magashegyi Undergroundban, és ami a nagy szám; a Dresch Quartettben is szokott játszani. Hegedűjátékát főleg a szenvedély határozza meg, az pedig van benne sok, és nagyon jól játszik

Pásztor Gyuszi
: Őt legtöbbet a Korai Örömben láthattuk gitározni, most itt próbálgatja a tilinkót és a didgeridoot. Fejleszti magát, és egyedibbé teszi a zenét ami már amúgy is...


Vendégek: Na ők a legjobbak. Szerencsére sokan kíváncsiak a Mű-Hely estékre emberileg és szakmailag is. Annyira jó az alap zene, hogy aki beszáll csak hozzáadni tud.  

 


Ezen az estén a világklasszis zongorista, Pleszkán Frigyes a házigazda, aki köré gyűlik a Pszichomasszőr brigád. (Róla már részletesebben szóltunk két poszttal lejjebb.)


Kezdés szokás szerint fél 9-kor, a koncert után pedig Szabad Zene - Free Jam kifulladásig!
A program, mint mindig, most is ingyenes!

Szerző: Ballator  2010.07.22. 17:39 Szólj hozzá!


Ágoston Béla „zeneközelítő” megszámlálhatatlan-féle hangszeren játszik, emellett mániákus zenekar-alapító. Pályafutását a Vízöntő és a Dél-Alföldi Szaxofon Együttes-ben kezdte, egyik alapítója a Magyar Dudazenekarnak, a Zubolynak, időnként saját jazz-quartetjével is koncertezik és jelentet meg lemezeket. Jelenleg is tucatnyi banda szellemi-, és zenei vezetője; k.b. egy éve alakította meg az egyedülálló Első Magyar-Kínai Zenekart, van egy méltatlanul kevéssé ismert, remek ethno-jazz zenekara, a Gabona, nemrégiben csinált egy szaxofon-quartetett Adolphe Sax Konsort néven, van egy acéldob-dj felállású projektje, a Hawaii Karibu, az Agostones-szal is aktív, emellett tavaly mutatták be szimfónikus zenekarra és dudára írt dudaversenyét is. Najó, még ezeken kívül is van egy pár zenekara… Ezen az estén a rendkívül tehetséges, főként váci fiatalokból álló brigád, a Sickpicnic vendége lesz.

   A Sickpicnic immár három éve létező zenekar, idén először nekik is menekíteni kellett a Vermonát a próbehelyről, amit betámadott az árvíz…

A nem éppen szokványos hangszerelésű zenekar hosszas próbatermi kísérletezés után állt csak színpadra, miután már úgy érezték végre megtalálták sajátos, meglehetősen eklektikus stílusukat. Koncepciójuk most is az, ami a kezdetekben; kísérletezés a különböző műfajokkal, a legkülönfélébb zenei hatások közös mederbe terelése, azaz törekvés öt ember teljesen eltérő belső zenei kényszere közötti kompromisszum létrehozására. Zenéjükkel megpróbálnak az expresszió és a józan ítélőképesség határvonalán egyensúlyozni. A fuvola, gitár, szaxofon, billentyű, dob és némi ének felállás valahol az alternatív rock, a downtempo, trip-hop, dubstep, jazz között lavírozik rendkívül izgalmas és leleményes módon, frappánsan átemelve a különböző elektronikus műfajok elemeit a részben akusztikus hangszerelésű zenébe.

Nehezen behatárolható, nem egy populáris hangzású, viszont annál érdekesebb zenéről van tehát szó, mely most Ágoston Bélával kiegészülve extramód ígéretesnek ígérkezik!

Szerző: Ballator  2010.07.17. 14:53 Szólj hozzá!